Παράκαμψη πλοήγησης

logo13.gif Οι άσπρες κολώνες που βλέπουμε περιμετρικά στην πλατεία Ομονοίας του 1931 ( κάτω φωτό ), είναι τσιμεντένιες και λειτουργούσαν σαν αεραγωγοί του υπογείου της πλατείας  με αποτέλεσμα να ασχημαίνει το περιβάλλον.
Ο τότε δήμαρχος Σπύρος Μερκούρης για να διορθώσει την ασχήμια της κατασκευής τοποθέτησε οκτώ αγάλματα των εννέα μουσών.  (η ένατη δεν τοποθετήθηκε για λόγους  διακοσμητικούς ).
Τελικά, μετά από χρόνια και κατόπιν των πολλών παραπόνων των πολιτών, αφαιρέθησαν για να βρεθούν στην Καρδίτσα, τοποθετημένες μόνο οι τέσσερεις και οι υπόλοιπες πέντε να βρίσκονται σε αποθήκη της πόλης.
Θυμάμαι πως παλαιότερα για το WC χρησιμοποιούσαμε την οναμασία «Καλλιόπη». Αυτή η ονομασία είχε προκύψει από το άγαλμα της Καλλιόπης το οποίο , μάλλον ως ένατο, είχε αποθηκευτεί προσωρινά δίπλα στις τουαλέτες του υπογείου. Ο κόσμος τότε, όταν ρωτούσε για το που είναι τα δημόσια ουρητήρια, έπαιρνε την απάντηση : Κάτω στην Καλλιόπη ! Έτσι μια από τις ονομασίες  για τις τουαλέτες, χρόνια ήταν και είναι, ιδίως στο περιβάλλον των στρατιωτών : «Καλλιόπη» .

logo13.gifΥΓ. Μετά από το σχόλιο του σΤελιος, έψαξα μια ακόμη φορά και βρήκα ότι οι Μούσες μοιράστηκαν κάπως έτσι : 4 στην Καρδίτσα, 2 στις Καρυές Λακωνίας , 2 στην Αμοργό και η ένατη καταστράφηκε. Οι τρείς Χάριτες μπερδεύουν την υπόθεση, αφού ήδη υπάρχει μια στην Καρδίτσα.

Οι 4 Μούσες που ακολουθούν βρίσκονται στην Καρδίτσα : Στο άγαλμα της Μούσας ( κάτω φωτό)  δεν διακρίνεται το όνομά της.

Κάτω, η Αγλαία.Προσωπικά την γνωρίζω σαν μια απο τις τρείς Χάριτες,τώρα πώς βρέθηκε μαζί με τις Μούσες, δεν το γνωρίζω.

Κάτω, η Θάλεια, προστάτιδα της κωμωδίας.

Κάτω, η Κλειώ,προστάτιδα της Ιστορίας.
<

 Οι υπόλοιπες όταν εμφανιστούν δημοσίως,θα φωτογραφηθούν ανάλογα.

logo13.gifΣήμερα 17 Σεπτεμβρίου 2007,μετά από ευγενική παραχώρηση του Blog : http://karyes.blogspot.com/το οποίο και ευχαριστώ,δημοσιεύω τις 2 μούσες που βρίσκονται στις Καρυές Λακωνίας :

 
 

Η Ερατώ στα Κατάπολα Αμοργού
φωτό : http://www.panoramio.com/photo/23821128

Home

.

.

11 Comments

  1. Φοβερό post !!!
    -Καλλιόπη , γιατί σε χώρισαν από τις αδελφάδες σου τις μούσες ?
    Γιατί καλή μου, σε ξέχασαν μέσα στα έγκατα της γης ?
    -Για να συντροφεύω τους ανθρώπους στις απόκρυφες στιγμές τους.
    Τις στιγμές εκείνες που τους υπενθυμίζουν την καταγωγή της ανθρώπινης φύσης τους.

  2. Η πιο σημαντικη απο τις Μουσες ( προστατιδα της επικης ποιησης ),να βρεθει στο υπογειο της Ομονοιας,περισσευμα ?
    Ατυχη στιγμη γι αυτην !
    Ψυχογραφημα,ομως, των Αθηναιων της εποχης.
    Δεν εχασαν την ευκαιρια οι πνευματωδεις Αθηναιοι,στους οποιους δεν αρεσε καθολου αυτη η επεμβαση στην πλατεια,να εκφρασουν την δυσαρεσκεια τους και την πληρωσε η Καλλιοπη.

  3. Απόσπασμα από το http://www.karditsa-city.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=51&Itemid=78
    για το παυσίλυπο.
    Σήμερα οι μούσες κοσμούν τη κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. (από όπου και οι παραπάνω φωτογραφίες)
    Το απόσπασμα:
    […]
    Οι Μούσες, αυτά τα ωραία αγάλματα που κάποτε στόλιζαν την πλατεία Ομόνοιας των Αθηνών, απομακρύνθηκαν από εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 1950 όταν έγινε η αναμόρφωση του χώρου. Ο τότε Δήμαρχος Βάιος Τζέλλας με συντονισμένες ενέργειες πέτυχε τη δωρεά από τον Δήμαρχο Αθηναίων Στρατηγό Παυσανία Κατσώτα, τεσσάρων αγαλμάτων των Μουσών: Θάλεια, Αγλαΐα, Ερατώ και Κλειώ μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν πάνω σε πέτσινα βάθρα στο αριστερό τμήμα του Παυσίλυπου.
    […]

    σσ. Την περίοδο εκείνη πρωθυπουργός ήταν ο Νικ. Πλαστήρας, οπότε φαντάζομαι θα έβαλε και αυτός ένα χεράκι για την μεταφορά των αγαλμάτων στην Καρδίτσα.

  4. Σιγουρα ο Πλαστηρας θα εβαλε το χερακι του,αλλα και εσυ εβαλες το δικο σου με τις πληροφοριες σου για τις Μουσες, που τοσα και τοσα εχω ακουσει μεχρι σημερα.
    Σε ευχαριστω.

  5. Eimai apo Karyes Lakonias kai opos les sto arhiko post 2 apo tis mouses vriskonte stis Karyes.
    Den eime sigouros pies Mouses antiprosopevoun ta agalmata stis Karyes, tha mporousa na sou steilo photografies alla den vlepo kapio email sto blog pou mporo na tis steilo.
    ean endiaferese steile mou ena email kai tha stis steilo kai isos mporeseis na mou peis pies Mouses einai.

  6. Γεια σου Παναγιωτη.
    Σε ευχαριστω για το ενδιαφερον σου.
    Το ταχ. ειναι : nososmitsi@yahoo.gr
    Οταν θα πλησιασεις τις μουσες,πιστευω πως θα δεις και το ονοματους.Αν ακομα μπορεσεις να βρεις και το ονομα του γλυπτη αυτο θα ηταν τελειο. Καπου στο κατω μερος του γλυπτου συνηθιζουν οι γλυπτες να υπογραφουν.Ισως να εχει μερικως σβυστει με το καιρο.Αν υπαρχει εστω και υπολειμμα της υπογραφης.σε παρακαλω τραβηξετο απο κοντα σε ανεξαρτητη φωτο απο το κυριως γλυπτο.
    Και παλι σε ευχαριστω.
    Αν οι φωτο δε περασουν στο Ταχ.,περασετες στα Comments

  7. Διάβασα το παραπάνω ιστορικό (το οποίο ήξερα)και για την πληρότητά του συμπληρώνω : Δύο από τα αγάλματα των εννέα μουσών βρίσκονται στην πλατεία της Καδμείας στη Θήβα.Δεν ξέρω ποιές είναι.Στο profil μου στο Panoramio http://www.panoramio.com/user/4898326 θα βρείται φωτογραφίες των δύο μουσών,με τις οποίες μπορείται να συμπλρώσεται την σελίδα αυτή.Κοτσώνας Γιώργος – ΘΗΒΑ

  8. Σας ευχαριστώ Κ. Κοτσωνα Γιωργο

  9. Γιατί τις χωρίσαν; Κανονικά έπρεπε να βρίσκονται όλες μαζί συγκεντρωμένες σε ένα μέρος. Για παράδειγμα στο Ζάππειο ή στον Εθνικό Κήπο ή κάπου άλλου εντός των Αθηνών, όλες μαζί.

  10. Καλησπέρα υπάρχει ενα γλυπτό το οποίο θα μπορούσε να ειναι μια από τις μουσες , βρισκεται στην Νεα σμυρνη https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10221813602358108&set=p.10221813602358108&type=1&theater

  11. Σας παρακαλώ, αν ξέρετε κάτι για τις Μούσες που πήγαν στην Αμοργό, πού ακριβώς βρίσκονται και ποιες είναι (όνομα) θα σας ήμουν υποχρεωμένη. Είδα εδώ, πιο πάνω, ότι η μια είναι στα Κατάπολα. Η δεύτερη πού βρίσκεται;


6 Trackbacks/Pingbacks

  1. […] [**] και μια δεύτερη, που προέρχεται από το ιστολόγιο γλυπτοθήκη [***]. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η εν λόγω […]

  2. […] https://glypto.wordpress.com Share this:DiggFacebookEmailPrintTwitterRedditStumbleUponLike this:LikeBe the first to like this post. […]

  3. […] [ΕΔΩ] | SL press [ΕΔΩ] | ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ [ΕΔΩ] […]

  4. […] [ΕΔΩ] | SL press [ΕΔΩ] | ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ […]

  5. […] [ΕΔΩ] | SL press [ΕΔΩ] | ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ […]

Σχολιάστε