Παράκαμψη πλοήγησης

Το διεθνές Ανεξάρτητο Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων «ΠΑΙ» με την υποστήριξη πολιτών της Θήβας διοργανώνει βραδιά για την αφύπνιση του πολιτισμού και της δημιουργίας. Το «ΔΙΚΤΥΟ» απαρτίζεται από καλλιτέχνες και  υποστηρίζεται από ανθρώπους του πνεύματος και της επιστήμης αναπτύσσοντας πολιτιστικές δράσεις σε πόλεις της μεσογείου. Στόχος η αφύπνιση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων μέσα από τις συνεχείς πολιτιστικές πράξεις που θα λειτουργήσουν απελευθερωτικά στο σημερινό απαξιωτικό και απάνθρωπο πνευματικό και ηθικό περιβάλλον.

ΠΑΙ 2010-2011

«Αιών παις εστί παίζων πεσσεύων.
Παιδός η  βασιλιίη» Ηράκλειτος

Πολιτισμική δράση
Για την βιωματική αποκατάσταση
της οντολογικής κληρονομιάς του τόπου μας

Συνεδριακό Κέντρο Θηβών στις 27/12/2010
Οργάνωση  Ανεξάρτητο Δίκτυο Πόλεων

Κείμενο της Πολυξένης Κασδά προσαρμοσμένο στη πολιτιστική βραδιά,

Κρίση. Όπως λέει ο Αριστοτέλης «το συμβεβηκός αποκαλύπτει την ουσία». Η πνευματική κρίση φωτίζει την ψευδαίσθηση της οικείωσης και γλιστράμε από την παλάμη του οικείου, στην άβυσσο των αρχέτυπων ριζών μας, για να ενώσουμε με πρωταρχικά συστατικά, το κατακερματισμένο θυμητικό μας. Στο μεταιχμικακό αυτό σημείο, αναδύεται το καθ ημάς αρχέτυπο του Παιδιού, μια εξ αρχής ολότητα και ενδελέχεια, μια δομή διασκορπισμού, που ενώνει το παρόν με το άφθαρτο, μέσα από ατελείωτες αναγεννήσεις, παρελθόν.
Το αρχέτυπο του Παιδιού είναι, σύμφωνα με τον Γιουνγκ, ένα ψυχολογικό όργανο βαθιά μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Είναι νόμος της ανθρώπινης φύσης που μας προτρέπει σε δράσεις που οδηγούν στην αυτογνωσία, δηλαδή, που αφορούν τον πολιτισμό. Είναι ένα σύστημα που λειτουργεί στο παρόν. Η λειτουργία του εξαρτάται από τη σύνδεση μας με το παρελθόν και αν πάθει βλάβη ή απωθηθεί, τότε θα παραπαίουμε, χωρίς ρίζες, επιρρεπείς σε κάθε είδος υποβολή και το ασυνείδητο περιεχόμενο του θα μας συντρίψει.
Το 1994, πείστηκα βιωματικά για την αλήθεια  αυτού του ψυχικού πυρήνα. Αυτή η εμπειρία με είχε οδηγήσει, τότε, στου αχωρήτου ΠΑΙ την απειροκλασματική χώρα,  στην Κρήτη, στην Αρκαδία, στο Καβείριο της Σαμοθράκης και  της Θήβας…τα ιερά τοπία της Ελλάδας είναι πρωταρχικοί χώροι μύησης σε απρόσιτες ψυχικές έννοιες. Κάθε μυθικός τόπος και ένας γλωσσολογικός παιχνιότοπος που κρύβει έναν αυτοαποκαλυπτικό,ενσυνείδητο, γρίφο που μας αλλάζει, ενώ, παραμένει αναλλοίωτος.
Εμείς, εδώ, θέλουμε να αποκαταστήσουμε, εμπειρικά, την οντολογική αξία του τόπου μας  που ανήκει σε αυτές τις υποθέσεις της ψυχής που μας παιδεύουν και μας πάνε στο δημιουργικό μας προορισμό.
Τότε, τέθηκαν οι βάσεις για τις δράσεις που ξεκίνησαν στη Σαμοθράκη το 2009 και επεκτάθηκαν στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Ο Παις είναι η Απόλυτη Αρχή που δεν έπαψε να αρχεύει και που ενέπνευσε τόσους εξαιρετικούς καλλιτέχνες,διανοόύμενους, αλλά και απλούς πολίτες να του αφιερώσουν τα έργα τους  Ο Παις τους μαγνήτισε σαν την Ηράκλεια Λίθο της Σαμοθράκης που μετέδιδε τη δύναμή της στους σιδερένιους κρίκους των μυστών και αυτοί με την σειρά τους μετέδιδαν σε άλλους κρίκους τον ενθουσιασμό της πέτρας, δηλαδή, το Πνεύμα της εποχής, όπως επισημαίνει ο Σωκράτης.
Αυτή η απήχηση δείχνει πως ο Παις είναι ένα μεταιχμιακό, πανανθρώπινο φαινόμενο που μεταδίδεται μέσω αντήχησης..
Οι  δράσεις ΠΑΙ 2010, στηρίζονταν στο πρώτο μισό της ρήσης του Ηρaκλεiτου «Αιών παις εστί παίζων πεσσεύων», κάθετη Ιδέα, μεταφυσική, που γλιστρώντας από το αχώρητο στην ανεπάρκεια του κτιστού, πέταξε την ψυχή μας, πέρα από το.  «βιολογικό ορίζοντα», στο μυθολογικό υπόστρωμα του κόσμου.
To 2υ μισό της ρήσης του Ηρακλείτου: «Παιδός η βασιλεία» είναι το κεντρικό θέμα της πρότασης ΠΑΙ 2011 που ξεκινά αυτήν την στιγμή, Εδώ, και αφορά την θεμελίωση της « εν λόγοις κειμένης πόλης», που διαγράφεται στο βαθύ μελάνι των πιθανοτήτων.

Ο Θεμέλιος Λίθος, γλυπτή πέτρα της Ξένης που θα κρυφθεί στις παρειές του Σάους

Την πρώτη Ιουλίου, θα κρύψουμε, στις παρειές του Σάους στη Σαμοθράκη, τον θεμέλιο λίθο ΠΑΙ, μια πέτρα γλυπτό και οι επισκέπτες θα καλούνται να την βρουν, με την βοήθεια ενός ειδικού Χάρτη που θα αποκαλύπτει κρυφά και μαγικά σημεία του νησιού. Ακόμα, απευθύνουμε, με την συνεργάτιδά μας, στην Κάτω Ιταλία, μια κλήση στους αρχιτέκτονες του κόσμου να μας στείλουν τη μακέτα της Ιδεατής Πόλης. Η έκθεση θα μεταφερθεί από τη Magna Grecia στην Πάτμο, το νησί της Αποκάλυψης το 2012!

Ερείπια της Καδμείας, αρχαία Ακρόπολη της Θήβας και βάση της Πόλης του Μέλλοντος

Εδώ, προτείνουμε τα ερείπια της Καδμείας, της Ακρόπολης της Θήβας, σα βάση για την ίδρυση ενός  μοντέλου ανθρώπινης πόλης με βαθιές ρίζες στην πολιτιστική της κληρονομιά και με επίγνωση του οντολογικού της ρόλου στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι, εξ άλλου, αναζητώντας της Ευρώπη ο Κάδμος ίδρυσε τη Θήβα.
«Θήβας λέγεις μοι τας πύλας επταστόμους ου δη μόνον τίκτουσιν αι θνηταί θεούς». Ο Ηρακλείδης μας συνδέει κάθετα με το κρυπτό νόημα της πόλης αυτής.

Εικονογραφία σε κεραμικό αγγείο στο Καβείριο της Θήβας

Στην Θήβα, ο ΠΑΙΣ παραστάθηκε στη γένεση του Πρατόλαου, του πρώτου Aνθρώπου, όπως μας δείχνει η μυστηριώδη εικονογραφία, στο κεραμικό αγγείο που βρέθηκε στο Καβείριο, τον ιερό χώρο όπου λατρεύονταν ο Κάβειρος και ο Παις.
Το διαχρονικό μυστικό, που η Δήμητρα εκμυστηρεύτηκε στον Προμηθέα Κάβειρο,πατέρα του Δευκαλίωνα-του γενάρχη των Ελλήνων- μας προκαλεί και πάλι, να μπούμε στα μαγικά τοπία του μύθου και να ξαναδούμε τον τόπο μας σα μικρό παιδί, ένας Παις που βγαίνει μέσα από τον εαυτό μας, όπως “ο λόγος της ψυχής που είναι εαυτόν αύξων” (Ηράκλειτος).
Σύμφωνα με την παγκόσμια γεωμετρική πρόοδο ανάπτυξης που είναι η Χρυσή Σειρά, για να κάνουμε ένα άλμα μπροστά, πρέπει να κάνουμε δυο βήματα πίσω, να συνδεθούμε με τη βαθιά Θήβα στα βάθη της ψυχής μας και της γης μας και να αναγεννηθούμε στα νερά της αρχέτυπης πηγής μας.
Προτείνουμε να γίνει κι εδώ, με τη δική σας συμβολή, ένας Χάρτης του ξεχασμένου θησαυρού της πόλης, με τα σημεία του προαιώνιου γρίφου που μας προκαλεί να βγούμε από τη βολή μας, να βγούμε από το πετσί μας και μας εξανθρωπίζει.
‘Τι είναι ο Άνθρωπος? Επιστρέψουμε στην Σφίγγα των Θηβών την απάντηση του Οιδίποδα στο αίνιγμά της, και το εντατικοποιούμε
Οι πεσσοί ερρίφθησαν. Στην «πεδιάδα της αυγής» ή « Αόνιον πεδίον», διαγράφεται μια νέα Aρχή?…

Πολυξένη Κασδά
http://uraniasgardens.blogspot.com/

Home

.

.

.

.

Σχολιάστε