Παράκαμψη πλοήγησης

logo14.gif Γλύπτρια : Πολυξένη Κασδά.
logo14.gif Θέση : Φλοίσβος, Παλ. Φάληρο
logo14.gif Άλλα έργα της γλύπτριας : εδώ
Η γλύπτρια,με τα πάρα κάτω,μέσω σχολίου, μας γνωρίζει με το γλυπτό της,πράγμα για το οποίο την ευχαριστώ.

«Ο τίτλος του είναι ΧΡΥΣΑΛΛΙΣ και οι αναλογίες του στηρίζονται στη μαθηματική δομή της λέξης αυτής. Είναι δισκοπότηρο ξεθαμμένο μέσα από την ελληνική γλώσσα. Είναι όνομα/άγαλμα φωνήεν. Είναι σύμβολο μεταλλαγής όπως ήταν και οι πρώτοι αθλητικοί αγώνες. Είναι φτιαγμένο με ΠΞΚ, πειραματικό υλικό με βάση το αλουμίνιο. Το 2004 είχε φιλοξενήσει την Ολυμπιακή φλόγα. «

logo14.gif Ένα video από την τοπική τελετή της Ολυμπιακής φλόγας :

Το χρονικό ( ΕΝ ) της Χρυσαλλίδος δημοσιευμένο από την ίδια τη γλύπτρια σε δικό της blog.

Home

.

.

13 Comments

  1. Της Πολυξένης το έργο σαν μόλις να βγήκε από τα έγκατα της Αρχαίας Ελληνικής γης , σημαδεμένο από τις καταιγίδες της ιστορίας !

  2. Ενδιαφερουσα η ερμηνεια που δινεις για το δισκοποτηρο.

  3. Καταπληκτική η περιγραφή σου του γλυπτού αυτού που φιλοξένησε την Ολυμπιακή Φλόγα το 2004.
    Ο τίτλος του είναι ΧΡΥΣΑΛΛΙΣ, γιατί οι αναλογίες του στηρίζονται στη μαθηματική δομή της λέξης αυτής. Είναι δισκοπότηρο ξεθαμμένο μέσα από την ελληνική γλώσσα. Είναι όνομα/άγαλμα φωνήεν. Είναι σύμβολο μεταλλαγής όπως ήταν και οι πρώτοι αθλητικοί αγώνες. Είναι φτιαγμένο με ΠΞΚ, πειραματικό υλικό με βάση το αλουμίνιο.

  4. Χαίρομαι που βρίσκεις ταιριαστή τη περιγραφή .Ευχαριστούμε για το έργο και τις πληροφορίες !

  5. Εκπληξη και τιμη μου, να διαβασω το σχολιο σου Πολυξενη Κασδα,πανω στο εργο που εσυ εχεις δημιουργησει.
    Μπορει εγω να μην επικοινωνησα μαζι του – το εκανε,ομως,η μικρη μαρικα φυσει ανησυχη και ευρηματικη!
    Θα χαρω πολυ να ξανασυναντησω δουλεια σου στους δρομους.

  6. Ο ευρισκόμενος εν ύπνο αφυπνίστηκε… Ο εν ημίν Διόνυσος-Άιδης εξήλθε… Ο Θείος Λόγος του Συμπαντικού Νου, προ-«Ερχόμενος» εκ της Αρκαδίας-Κάρα Δία-Καρδία, διαποτίστικε μέσα του…

  7. Κυνόβιε,δεν σε πιάνω.

  8. Είναι εμπνευσμένο από ένα δοκίμιο που έχει συγγράψει η κ. Κασδά και λέγεται «Πυρίσπορος»

  9. Ενδιαφέρον, δεν το γνώριζα.
    Αστείρευτη πηγή έμπνευσης το δικό μας παρελθόν.
    Εκτιμώ ιδαίτερα αυτούς που βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με ό,τι έχει πλάσει την δική μας σημερινή ταυτότητα.

  10. Πόλυ, χαίρομαι που σε βρίσκω μετά απο τόσα χρόνια.Βλέπω ότι έχεις διαπρέψει και είμαι περήφανη γιατί ήσουν η αφορμή που έκανα τη πρώτη μου συνέντευξη στο περιοδικό του Πολιτιστικού Κέντρου ΟΤΕ.Είχαμε γνωριστεί στις εκδόσεις Γκοβόστη.Εγώ τώρα μένω Κατερίνη,παντρεμένη με 2 παιδιά και 4 συνολικά ποιητικά βιβλία.Αν έχεις μπει στο facebook θα με βρεις magda papadimitriou.Απο τότε τα έργα σου με είχανε εμπνεύσει.Χαιρετισμούς Μάγδα Παπαδημητρίου

    • τι έκπληξη Μάγδα!
      σε θυμάμαι πολύ καλά
      Η συνέντευξη εκείνη του 1991 ήταν πάρα πολύ ουσιαστική και την έχω φυλάξει στα αρχεία μου
      Δυο παιδιά και 4 ποιητικά βιβλία!
      Ήσουν πολύ δημιουργική αυτά τα χρόνια και χαίρομαι για σένα
      καλή μας συνέχεια

  11. Ό,τι είναι αριστερόστροφο στον κόσμο των μορφών, είναι δεξιόστροφο στην αντανάκλασσή του. Καθώς η βασίλισσα νύχτα απλώνει το αστροστολισμένο πέπλο της,πέφτει το σκοτάδι μαζί με την λήθη,ο ύπνος που χωρίζει το όνειρο με τον θάνατο ώστε να μην σμίξουν,εκείνος ο βαθύς ύπνος που δίνει νόημα και αξία στην ζωή.Γι’αυτό τον είπαν δίκτυ,καθώς έδεσε τον μικρό Διόνυσο με δεσμά ορατά κι αόρατα.Κάποτε οι Τιτάνες θέλησαν να ξεγελάσουν τον Διόνυσο.
    Έτσι του χάρισαν έναν καθρέφτη.Ο μικρός Διόνυσος είδε το είδωλό του και μαγεύτηκε από αυτό σαν άλλος Νάρκισσος.Όρμησε να το αγγαλιάσει και άρχισε να πέφτει……………………………
    Ξύπνησε σε ένα μέρος όπου είδε την Κόρη-Ψυχή να υφαίνει το δίχτυ του μύθου.Οι Τιτάνες κατασπάραξαν τον Διόνυσο μα η Αθηνά-Νόηση πρόφτασε να σώσει την Καρδιά του και να την ράψει στον μηρό του Διός.Ο Ζεύς κατακεραύνωσε τους Τιτάνες και από τις στάχτες τους δημιουργήθηκε το ανθρώπινο γένος.Έκτοτε,οι άνθρωποι αναζητούν τον Διόνυσο σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής τους και προσπαθούν να σμίξουν μαζί του.Εκείνη την πράξη άλλοι την λένε θεουργία και μυστήρια,άλλοι φιλοσοφία και γνώση του εαυτού,άλλοι αγάπη και έρωτα κι άλλοι ζωή και θάνατο.Μα ο Διόνυσος είναι ο παίς που παίζει πεσσούς σε όλα τα επίπεδα διότι αναζητά τον εαυτό του,καθώς ο θάνατος του θεού είναι η ανάσταση της φύσης κι αντίστροφα.

  12. Πολύ ωραία τα λόγια σου.
    Ο Διόνυσος ο παις, θεϊκό παράδειγμα τρόπου ζωής για μας τους βρωτούς.


Σχολιάστε