Παράκαμψη πλοήγησης

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ                       ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ

ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ                                              ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

 

                                             Δελτίο Τύπου

Θέματα: Έκθεση εικαστικών έργων – καταμέτρηση ελαιόδεντρων

 

Την Τρίτη 29 Ιουνίου 2010 στις 7μ.μ. θα πραγματοποιηθούν στο ΤΕΙ τα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών έργων με θέμα «Ο αρχαίος ελαιώνας της Κρήτης στο βάθος του χρόνου» που διοργανώνουν το ΤΕΙ Κρήτης και το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων του νησιού. Τριακόσιοι δεκατέσσερις καλλιτέχνες από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και άλλες χώρες εμπνεύστηκαν από τον αρχαίο ελαιώνα της Κρήτης και δημιούργησαν εκπληκτικά έργα τέχνης τα οποία ήδη παρέδωσαν στο ΤΕΙ και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Χαρακτηριστικό της συμμετοχής είναι ότι 179 καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται εκτός Κρήτης, φιλοτέχνησαν τα έργα τους για τα αρχαία ελαιόδεντρα του νησιού και τα παρέδωσαν στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Τα έργα έφθασαν στην Κρήτη την Τρίτη 22 Ιουνίου, με την ευγενή χορηγία της ΑΝΕΚ Lines.

Η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα το ΤΕΙ θα είναι ο πρώτος σταθμός της μεγάλης εκθεσιακής διοργάνωσης που αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των πρωτοβουλιών για τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων της Κρήτης. Ο δεύτερος σπουδαίος σταθμός  θα είναι το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ)  όπου στις 25 Ιουλίου θα εκτεθεί το σύνολο των έργων με την ευγενή συμβολή της κριτικού τέχνης Μαρίας Μαραγκού.

-Η έκθεση στο ΤΕΙ Κρήτης θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουλίου. Θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, ψηφιδωτά, φωτογραφίες και video art. Στον καλαίσθητο αλλά σχετικά μικρό διαθέσιμο χώρο  του ΤΕΙ Κρήτης, δεν μπορούν να εκτεθούν όλα τα έργα. Θα παρουσιάζονται όμως όλα σε οθόνη που θα τοποθετηθεί στο χώρο. Παράλληλα θα ανοιχθεί  και η ειδική ιστοσελίδα του ΤΕΙ Κρήτης από όπου θα παρουσιάζεται ο συνολικός κατάλογος με τα 314 έργα της  εκθεσιακής διοργάνωσης.

-Η έκθεση στο ΔΕΚΚ θα διαρκέσει από τις 25 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου. Θα εκτεθούν όλα τα έργα, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα 1400 τ.μ.

Η είσοδος και στις δύο εκθέσεις θα είναι ελεύθερη.

Στόχος είναι τα επιλεγμένα έργα της έκθεσης να «ταξιδέψουν»  στην Αττική και σε άλλα σημεία της Ευρώπης.

Όπως είναι γνωστό το μεγάλο αυτό εικαστικό γεγονός διοργανώνεται από το ΤΕΙ Κρήτης και το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων, με τη συνδιοργάνωση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης και Χανίων.

Την εκθεσιακή διοργάνωση υποστηρίζουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Κρήτης,  οι δήμοι Ηρακλείου και Γουβών, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών.

Χρυσοί χορηγοί της διοργάνωσης είναι οι ANEK Lines, CretaFarm, ATEbank, η εταιρεία  Proactive και το ξενοδοχείο Knossos Beach.
Αργυροί Χορηγοί της διοργάνωσης είναι οι Minoan Lines, Attica Group –SuperFast Ferries, Sbokos S.A., ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ, Σύνδεσμος Ελαιουργών νομού Ηρακλείου, Σύλλογος Αποφοίτων Σχολών Τεχνολόγων Γεωπόνων.

                                    Συνάντηση συλλόγων

Την ερχόμενη Κυριακή 27 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο ΤΕΙ Κρήτης η συνάντηση των εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων με τους καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης. Βασικό θέμα της συνάντησης θα είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και ο περαιτέρω προγραμματισμός της διαδικασίας του εντοπισμού και της αποτύπωσης των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων του νησιού. Η συνάντηση προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 11.30 το πρωί με την επίσκεψη των εκπροσώπων των συλλόγων στο χώρο της έκθεσης εικαστικών έργων. Στις 12.30 θα αρχίσει η συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των συλλόγων για τον απολογισμό και τον προγραμματισμό της από κοινού δράσης τους.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι με επιτυχία συνεχίζεται ο εντοπισμός των ενδιαφερόντων ελαιόδεντρων από τους πολιτιστικούς συλλόγους. Ήδη αρκετοί σύλλογοι από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης έχουν καταθέσει στο ΤΕΙ συμπληρωμένα τα δελτία καταγραφής των ιστορικών ελαιόδεντρων που βρίσκονται στις περιοχές τους. Επίσης, η ομάδα εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης έχει πραγματοποιήσει αυτοψίες και καταγραφή της θέσης με τη χρήση GPS καθώς και  των  χαρακτηριστικών των ιστορικών ελαιόδεντρων  σε περιοχές των νομών Ηρακλείου,  Χανίων, Ρεθύμνης και Λασιθίου για τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων που θα αποτελέσει σε σημαντικό βαθμό το «δίκτυ» για την προστασία τους.  Τα ευρήματα είναι άκρως ενδιαφέροντα με ελαιόδεντρα που έχουν περίμετρο βάσης ακόμα και 22 μέτρα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: